Hrad Liptovský Hrádok

Hrad Liptovský Hrádok  sa nachádza na malej vápencovej skale, v severnej časti mesta Liptovský Hrádok. Hrad bol vybudovaný v 14. storočí.

Panoráma - hrad Liptovský Hrádok

História hradu

Počas svojej histórie bol dobytý husitmi a obsadený jiskrovcami. V 16. storočí hrad patril do vlastníctva Magdalény Zaiovej. Tá dala k hradu vybudovať renesančný kaštieľ, s dvoma krídlami.  V čase stavovských povstaní zohral hrad Liptovský Hrádok strategický význam pre cisárske vojská v boji proti povstalcom Františka Rákocziho II. V 18 storočí cisársky vojaci odolali náporu, ale okolité dediny – Vavrišovo, Liptovský Peter a Svätý Duch boli zdevastované. Hrad utrpel rozsiahle poškodenia. A v roku 1803 hrad zachvátil požiar, a bol zničený takmer do základov. Po požiari bola obnovená iba jeho spodná časť – teda kaštieľ. Ostatná časť hradu je od toho času v ruinách. Sídlili tu i okresný súd i väznica. V 20. storočí niektoré časti zakonzervovali. Od roku 1960 do 1990 sa priestory hradu stali využívané Národopisným  múzeom.

Exteriér

Hrad mal pôvodne vybudované iba jedno krídlo v smere západ – východ. V 15. storočí bolo pristavené nové krídlo. Do súčasnosti sa na fasáde zachovali viaceré otvory okien, vstupov, arkierov. Exteriér kaštieľa má výrazné oporné piliere.

letecký náhľad - hrad Liptovský Hrádok

Interiér

Pred bránou sa v minulosti nachádzala vodná priekopa, ktorá je však dnes zastavaná budovami. Prejazd do nádvoria kaštieľa patrí k pôvodným konštrukciám opevnenia hradu a jeho vstupnej brány.  Postupné narastanie pôdorysu je opticky zjednotené barokovými pruskými klenbami. Interiér kaštieľa je sčasti rekonštruovaný.  V miestnostiach sú historické portréty a maľby zdobiace steny kaštieľa.

Súčasný stav

nádvorie hrad Liptovský HrádokOd roku 2001 je hrad Liptovský Hrádok vo vlastníctve Dagmari Máchovej, ktorá hrad s kaštieľom odkúpila. V priestoroch kaštieľa zriadila luxusný hotel. V súčasnosti sa majiteľka zameriava i na renováciu zrúcaniny hradu. Hrad je možné pozrieť si zvonku, cez víkend je možné, po dohode s majiteľkou, vidieť aj ostatné objekty a rekonštruované interiéry. Pri vstupnej bráne je v prevádzke reštaurácia a neskôr bude prístupné aj nádvorie.

Okrem hradu Liptovský Hrádok môžu  turisti poctiť svojou návštevou i Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku. Návštevníci majú unikátnu možnosť vidieť jedinečnú expozíciu v celej Európe. Jedná sa o expozíciu ovčiarstva a galérie ľudových umeleckých predmetov. Neďaleko Liptovského Hrádku v obci Pribylina sa nachádza rozsiahle múzeum – Múzeum liptovskej dediny. Objekty tvorí niekoľko tradičných liptovských dedín s drevenou ľudovou architektúrou. Pre milovníkov nie len histórie, ale i prírody sa odporúča Arborétum Liptovského Hrádku. Arborétum bolo vyhlásené v 20. storočí za kultúrnu pamiatku, v lesoparku Hradná hora.

Hrad Liptovský Hrádok zachytáva kus histórie nie len regiónu Liptova, ale i celoslovenské. Jeho aktuálny stav umožňuje návštevníkom hradu i ubytovanie a stravovanie. Hrad Liptovský Hrádok je situovaný v  očarujúcom mieste, v dotyku prírody.

Pridaj komentár