Považský hrad

Považský hrad, nazývaný aj ako Bystrický hrad, je zrúcanina hradu na strmom vrchu na pravom brehu Váhu, neodmysliteľná silueta Považia nachádzajúca sa neďaleko mesta Považská Bystrica.

Bol postavený koncom 13. storočiaPovažský hrad ako odpoveď na vpád Tatárov v roku 1242 na Slovensko. Uhorský kráľ, Bela IV. dal vtedy postaviť viaceré kamenné hrady na Považí. Prvá písomná zmienka o hrade Bystrica je z roku 1316. Ako kráľovský hrad bol spravovaný ustanovenými kastelánmi.
Do vlastníctva rodiny Podmanických sa dostáva hrad v roku 1458, keď kráľ Matej Korvín daroval hrad a panstvo Bystricu Ladislavovi Podmanickému. Rod Podmanických bol významným rodom vo vtedajšom Uhorsku – Michal Podmanický padol v bitke pri Moháči roku 1526 s Uhorským kráľom Ľudovítom II. Štefan Podmanický, ako najstarší biskup v Uhorsku korunoval jeho nástupcu Jána Zápoľského a o rok neskôr Ferdinanda I. Habsburského.
Po Podmanickovcoch pripadol hrad v roku 1571 Ondrejovi Balašovi, ktorý bol hlavným kráľovským komorníkom a novohradským županom. Jeho syn Imrich dal pod hradom postaviť kaštieľ v roku 1631 a opustil hrad, ktorý v roku 1623 vyhorel. Odvtedy sú z hradu ruiny.

Najstaršou časťou hradu bola veža, stojaca na najvyššom bode brala, a gotický palác. Veľké predhradie oválneho tvaru obklopovalZrúcanina Považského hradu hradný múr, ktorý chránili zo SV dve hranolové veže. Prístupová cesta, vedúca na hrad zo severovýchodu, je v teréne dodnes viditeľná. Vstupnú bránu chránila hranolová veža s barbakanom.

Čiastočne sa zachovali múry paláca, veží a opevnenia. Na paláci sú viditeľné otvory okien, miestami so zachovanými renesančnými rímsami. Z bývalých hospodárskych budov, postavených na nádvorí, sú viditeľné len časti múrov, prípadne ich základy. V niektorých priestoroch sú zvyšky renesančných klenieb.

Hrad stojí na najvyššom mieste mohutného brala. Prístup do hradu zo západnej strany chránil múr so strieľňami. Nad portálom do dolného hradu sa týčila mohutná bašta. Hrad, zastrešený šindľami, mal tri poschodia a patril medzi väčšie dobre opevnené stavby tohto druhu.

Považský hrad na konci Považskej Bystrice

Prístup na hrad je možný cez Považské Podhradie, miestnu časť Považskej Bystrice, 4 km na sever od centra mesta, na pravom brehu Váhu pod zrúcaninou hradu (pôvodne bola obec sídlom hradných sluhov). Chodí sem mestská hromadná doprava z autobusového nástupišťa v Považskej Bystrici. Treba vystúpiť na konci dediny pri kostole a barokovom kaštieli. Potom po žltej značke okolo renesančného kaštieľa a strmo nahor až k hradbám. V súčasnosti je hrad uzavretý a vstup do jeho areálu je len na vlastné riziko.

Pridaj komentár